Arvien ierastāka parādība paralēli brīvdabas ballītēm vasarās ir arī Rīgas klubu nakts aktivitāšu pieaugums. Uz šo tendenci reaģē arī Vecrīgas džeza, blūza un rokenrola klubs “Moonshine” Kaļķu ielā 12, kas no 2. jūnija līdzās dzīvās mūzikas pasākumiem sāks piedāvāt atbilstoša formāta dīdžeju nakts ballīšu sēriju.
Dīdžejballītes “Moonshine” notiks kluba otrajā stāvā un sāksies pulksten 23.00 pēc mūziķu uzstāšanās pirmajā stāvā. Klubs tā jaunā kultūras pasākumu organizētāja Zigmunda Līpiņa vadībā nokomplektējis mūziku pārzinošu un pieredzējušu dīdžeju komandu, kurā ietilpst ilggadēji radio un ballīšu dīdžeji Eduards Švāns un Einars Zalcmanis, mūzikas žurnālisti un dīdžeji Uldis Rudaks un Kaspars Zaviļeiskis, pasākumu organizētājs, radio un klubu dīdžejs Ģirts Rozentāls, kurš vairāk zināms kā DJ Tanheizers, grupas “The Big Bluff” bundzinieks un dīdžejs Matīss Tazāns, kā arī melomāni un ilggadēji klubu dīdžeji Ingus Viklis un DJ Žans Mišels.
Pirmā ballīte, kas notiks 2. jūnijā, sauksies “Jean’s Party” un tajā galvenais mūzikas meistars būs Eduards Švāns. Pasākumu vadīs sporta deju čempions un vienkārši atraktīvs tipāžs Ivars Bācis un tajā būs pieejama arī džinsu darbnīca, kurā seksīgas šuvējas no apmeklētāju kājās uzvilktajām vai līdzi atnestajām džinsenēm uztaisīs ko gluži svaigu un neiedomājami modīgu. Turklāt vispārējai jautrībai iecerēta arī improvizēta modes skate. Atnākot ar džinsām kājās, nebūs arī jāmaksā kluba ierastā ieejas maksa EUR 2. Ja līdzi būs paķērušās vēl vienas džinsenes, varēs tikt arī pie bezmaksas dzēriena bārā. Švāns par dīdžejošanu “Moonshine” saka: “Zinu, ka ir lietas, kas dažiem ļaudīm traucē dejošanai. Tā kā savu dejotāja karjeru pārtraucu bērnudārzā, nolēmu visu savu uzmanību veltīt mūzikai un turpināšu to darīt arī “Moonshine” naktīs!”
Nākamajā dienā, 3. jūnijā, pie kluba dīdžeju galda stāsies Kaspars Zaviļeiskis, kurš zināms arī kā DJ Šahs. “Esmu neārstējams melomāns, kuram nācies garšīgi saskarties ar daudziem mūzikas stiliem, taču ar gadiem kļuvis skaidrs, ka labs vecās skolas fanks, jestrs seno laiku rhythm & blues un mūžam jaunais rokenrols ir novirzieni, kas uzrunā ballēties kāru un intelektuālu publiku,” saka Zaviļeiskis. “Šāda publika klubā “Moonshine” allaž ir gaidīta, tādēļ ar vispatiesāko prieku esmu pievienojies melomāniski noskaņotajai kluba dīdžeju komandai.”
Dīdžeju ballīšu sērija “Moonshine” notiks piektdienās un sestdienās. 9. jūnijā par labu atmosfēru klubā rūpēsies dīdžejs Žans Mišels, kurš piedāvās lindy pop, swing un boogie-woogie stilu mūziku. Dienu vēlāk melomānisko stūri pārņems Tanheizers, piedāvājot gadu laikā pārbaudītas, gaumīgas, dzīvas un dejojamas muzikālās vērtības.
Jau drīzumā klubā dīdžejos arī pārējie pieminētie dīdžeji. Uldis Rudaks uzskata sevi par mūzikas baudītāju ar ceturtdaļgadsimta pieredzi žurnālistikā. Raksta grāmatas un savos dīdžeja setos starp pārbaudītām vērtībām arvien cenšas iepludināt kaut ko jaunu, dažreiz arī neievērojot žanru un gadu desmitu robežas. “Mēģinu noticēt, ka mani muzikālie atklājumi varētu kļūt par atklājumiem arī citiem,” viņš smaidot piebilst.
Einars Zalcmanis pirmo diskotēku nospēlējis jau tālajā 1983. gadā. Savulaik desmit gadi pavadīti “Radio SWH” dīdžeja ādā, kas zināšanas par mūzikas lietām tikai un vienīgi vairojis. “Tagad esmu provinciālis un ar to lepojos, kā arī esmu bufetnieks pēc aicinājuma un jūtu, ko vēlas iereibuši ļaudis…”
Ingus Viklis par sevi saka, ka viņš ir racējs: “Ir tādi gadi, kad mūzika ir dziļāka, ir tādi, kad tā vairāk dzīvo augšpusē. Vajag tikai rakt un to saprast, uztaustīt.”
Matīss Tazāns par salīdzinoši neseno aizraušanos ar dīdžejošanu stāsta: “Pirmoreiz retromūziku, kas tika atskaņota no vinila, dzirdēju Londonā, kur kādu laiku dzīvoju. Tas bija bārā “Joe’s Cafe”, kur nenormāli traki izdejojos. Man radās doma, ka vēlos tādā veidā arī pats spēlēt sešdesmito gadu northern soul stila mūziku. Pēdējo divu gadu laikā tad arī esmu sācis to darīt.”
Izvēle gana plaša un visnotaļ gaumīga, kas arī piestāv “Moonshine” būtībai. Šis klubs pašā Vecrīgas sirdī darbojas jau kopš 2015. gada, piedāvājot kvalitatīvas dzīvās mūzikas pasākumus, smalki izstrādātu un amerikāņu 50. un 60. gadu kultūras vērtības atspoguļojošu dizainu, kā arī gardu ēdienu un patīkami reibinošus kokteiļus.