Pērn Spānijas ieņēmumi par mūzikas ierakstiem pieauga par 12,4 %

Raksta attēls - Pērn Spānijas ieņēmumi par mūzikas ierakstiem pieauga par 12,4 % Foto: pexels

15.03.2023 / Parmuziku.lv

Spānijas mūzikas nozares organizācija Promusicae ir publicējusi ikgadējos datus par valsts mūzikas ierakstu tirgu. Nozarei 12,4 % pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir laba ziņa.

Tas nozīmē, ka ieņēmumi no 411 miljoniem eiro 2021. gadā ir palielinājušies līdz 462 miljoniem eiro (aptuveni 496 miljoni ASV dolāru pēc pašreizējā valūtas maiņas kursa). Promusicae norādīja, ka gandrīz 86 % jeb 345 miljoni eiro no 2022. gada ieņēmumiem veido digitālie ieņēmumi.

Nav pārsteigumu par to, kas nosaka šo tendenci. No šīs pēdējās kopsummas 340 miljonus eiro veidoja straumēšanas ieņēmumi, no kuriem audio straumēšanas ieņēmumi pieauga par 13 % (līdz 280 miljoniem eiro), bet video straumēšanas ieņēmumi pieauga par 16 % (līdz 60 miljoniem eiro).

Promusicae norādīja, ka Spānijā audio straumēšanas pakalpojumus pašlaik izmanto 17 miljoni cilvēku, no kuriem 5,2 miljoni ir abonējuši maksas pakalpojumus. Otrais skaitlis ir pieaudzis par 18 % kopš iepriekšējā gadā.

"Esošajā ekonomiskajā nenoteiktības situācijā patērētāji neatsakās no priekšrocībām, ko piedāvā maksas abonēšanas pakalpojumi, lai gan Spānijā mēs joprojām esam tālu no maksas abonementu procentuālā īpatsvara, kāds ir citās valstīs ar nobriedušākiem un zinošākiem tirgiem," savā paziņojumā norādīja organizācija.

Līdzīgi kā citos lielos mūzikas tirgos, arī Spānijā vērojams vinila plašu pieprasījuma pieaugums, lai gan kopējais fiziskais pārdošanas apjoms samazinās. 2022. gadā bija vērojams lūzuma punkts, kas reģistrēts arī citur, kad ieņēmumi no vinila pārdošanas (pieauga par 15 % līdz 29 miljoniem eiro) apsteidza CD pārdošanas ieņēmumus  (26 miljoni eiro).

Promusicae tomēr norādīja, ka, atsaucoties uz IFPI (Starptautiskā fonogrāfijas industrijas federācija) nesen publicētā ziņojuma Engaging with Music secinājumu, 32 % spāņu joprojām piekļūst digitālajai mūzikai, izmantojot nelicencētus pakalpojumus, turklāt 16-24 gadus vecuma grupā šis rādītājs pieaug līdz pat 49 %.

Organizācija arī aicināja Spānijas valdību sniegt lielāku atbalstu mūzikas nozarei, tostarp nodokļu atvieglojumus un pasākumus Spānijas mūzikas patēriņa un eksporta atbalstam.

"Mums apkārt esošās valstis, piemēram, Apvienotā Karaliste un Itālija, kur privātais sektors saņem atbalstu no vadības [valdības] puses, ar mūzikas starpniecību  valsts zīmols un kultūra gūst ievērojamu labumu," sacīja Promusicae prezidents Antonio Guisasola.

"Mūsu tirgus nevar palikt novārtā šajā ļoti konkurētspējīgajā vidē, kurā mums ir spāņu valodas stratēģiskā priekšrocība."

Saskaņā ar IFPI datiem Spānija 2021. gadā bija 14. lielākais mūzikas ierakstu tirgus pasaulē, jo tajā gadā to apsteidza Krievija, bet 15. vietā esošā Meksika tai min uz papēžiem. Mēs redzēsim, kā šie reitingi mainīsies 2022. gadā, kad IFPI vēlāk šomēnes publicēs savu jaunāko Globālo mūzikas pārskatu (Global Music Report).

Vai Krievija šoreiz vispār tiks iekļauta, ņemot vērā notikumus Ukrainā un no tiem izrietošo pasaules mūzikas uzņēmumu un straumēšanas pakalpojumu aiziešanu no Krievijas tirgus? Taču tikpat interesants var būt jautājums, vai Spānija spēs apsteigt Meksiku, jo 2021. gadā to izaugsme bija attiecīgi 14,6 % un 27,7 %.

 

ParMuziku.lv

ParMuziku.lv ir online mūzikas žurnāls, kurā iespējams izlasīt svarīgāko par mūziku Latvijā un pasaulē. Šeit vari atrast ne tikai aktuālās ziņas, ekspertu viedokļus, albumu, DVD un koncertu apskatus, bet arī informāciju par mūzikas biznesa ikdienā neredzamo pusi – autoru un izpildītāju blakustiesībām, ierakstu izpildījumu publiskajā telpā, kā arī mūzikas industriju kopumā.

Par LaIPA

Biedrība „Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) ir kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kur apvienojušies pašmāju un ārvalstu izpildītāji un fonogrammu producenti, lai iestātos par savām tiesībām un saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu fonogrammu izmantošanu Latvijā un ārvalstīs. Vairāk

Sazinies ar mums!